Vesinäytteitä

Olemme keränneet tänään vesinäytteitä Rukongon lähikaivoilta. Niiden avulla on tarkoitus kartoittaa Rukongon vesitilannetta. Näytteet on nyt pakattu Monan ja Alfin laukkuun ja ne tulevat ensi viikolla heidän mukana Suomeen analysoitaviksi.

Sawangin kaivolle menimme kävellen samalla kun kävimme aamulenkillä Sumballa ja Jakob sai muuten ennätysajan muzungujen sarjassa! Emme olleet ennen käyneet kyseisellä kaivolla ja se ei olisi löytynyt kovinkaan helposti, mutta sitten pellolta kuului naisen ääni: Jakob! Hanna! How are you?. Sieltä kömpi esiin Tabita, eräs nainen, joka tunnisti meidät. Hän opasti meidät sitten kaivolle ja tarinalle tuli happy end. Paitsi, että lenkki kesti yhteensä kolme tuntia, emmekä olleet syöneet aamupalaa ja lisäksi aurinko alkoi jo lämmittämään turhan kuumasti. Puoli 11 oltiin takaisin kotona ja aamupala maistui HYVÄLLE!:)

Iltapäivällä seikkailimme Manjalan kaivolle (sama kaivo, josta kannoimme Sonjan ja Marin kanssa vettä pään päällä Rosen talolle). Tällä kertaa menimme autolla (jalat ei enää kulkeneet), mutta näiden sateiden aikana autolla liikkuminen ei ole täysin mutkatonta. Sanotaanko näin, että oli jännittävä matka. Muut näytteet tulivatkin helposti. Nyt jäämme mielenkiinnolla odottamaan tuloksia, josko niistä selviäisi jotain tarpeellista.

 

 

Alf, vad händer bakom dig?

Jakob ja Alf olivat tänään aamulla paikallisten työntekijöiden kanssa Rukongon lähellä Ruma-luonnonpuistossa. Yläpuolella huvittava kuva sieltä.

Men ändå, inte så lätt…

Rukongo on nyt vihreä ja ihmiset ovat iloisia, sillä heillä on toivoa saada satoa. Mutta ei ole vieläkään liian helppoa. Pari yötä sitten täällä oli satanut kovempaa kuin 50 vuoteen ja tänä aamulla eräs mies kertoi, että naapurikylässä oli tulvinut niin pahasti tuona kyseisenä yöllä, että vesi oli vienyt taloja mukanaan, ja ihmiset nukkuivat sisällä. Hän sanoi, että kymmenen oli kuollut ja juuri istutetut pellot olivat tuhoutuneet. Punainen Risti ja World Vision ovat kuulemma onneksi jo auttamassa. Lisäksi kuulimme, että tässä ihan lähellä oli lapsi hukkunut virran viemänä. Kuivana aikana täällä Rukongossa ei ole edes puroja, mutta kun sataa vesimassat voivat olla todella vaarallisia. Viime viikolla myös Atemossa oli hukkunut neljä. :(

Näiden surullisten uutisten lisäksi iltapäivällä Jakob toimi ambulanssikuskina, ja vei sairaalaan erään pojan, jota oli purrut käärme (puff adder) hänen ollessa pellolla töissä. Emme vielä tiedä, miten kävi.

Rukoillaan Rukongon ja muiden kärsivien puolesta!

I Rukongo än en gång!

Vi kom just till Rukongo än en gång. De senaste veckorna har livet varit ganska kringflackande och vi har inte bott så länge på samma ställe. Det blir inte bättre för på söndagen åker vi till Kisumu, är två nätter där, sen vidare via Cheisinende där Kerstin bor mot Nairobi där vi skall vinka av Alf och Mona och ta emot våra gäster Andi och Nea! Det ska bli roligt och det väntar vi på redan! I Rukongo är allt sig likt – eller egentligen inte! Det har regnat mycket och vi tackar Gud för regnen!

Här är en fjäril som kom i vägen för kameran på Abongo Dhoga kullen (där ABC-skolan ligger).

Twitter is on

Observanta läsare har kanske redan märkt att vi nu också twittrar! Till höger finns en widget där vi kommer att göra korta uppdateringar som vi inte hinner eller orkar göra via bloggen.

Dagens naturbild: två oskygga Impalor kämpar mot varandra i Nakuru national park från förra veckan!

Retriitti

Olemme olleet viikonloppuna retriitissä Mt kenyan kupeessa virkistymässä. On ollut mukava tavata ja viettää aikaa muiden lähetystyöntekijöden kanssa. Erityisesti Dalhbackojen perhettä oli mukava nähdä, sillä he asuvat kahden päivän ajomatkan päässä Rukongosta ja Atemosta. Isak (5 v), Katriina (2 v), ja Arvid (2 kk) toivat paljon elämää ja iloa viikonloppuun.:)

Puissa hyppi apinoita. Onkohan nää paikallisille niinkuin oravat ja jänikset meille. Musta nää näyttää kuitenkin huvittavimmilta.

 

Special guest stars Tomas och Ingegerd

 

Hornbill

 

Olemme kiitollisia, että saimme osallistua retriitiin! Retriitistä otamme mukaan rohkaistumisen ja virkistymisen lisäksi ainekin yhden laulun sanat (osia psalmista 538):

Min Frälsare lever, jag vet att han lever, fast världen har sagt han är död.

Ej så som man råkar
en främling på gatan
nej, så som man ser på en vän
en vän man har drömt om
i nätter och dagar
och äntligen finner igen”

vapaa suomennos:
”Minun pelastajani elää, tiedän että hän elää, vaikka maailma sanoo, että hän on kuollut.

Ei niin kuin tapaa vieraan kadulla
ei, vaan niin kuin tapaa ystävän
ystävän, josta on unelmoinut
öisin ja päivisin
ja vihdoinkin löytää jälleen”

Pian olemme taas Atemossa. 1 tunti jäljellä. Päivä ollaan vietetty autossa ja tämä päivitys on hyppivästä autosta.

Fåglar

Jag följde med vår gäst Tomas, som är en ivrig fågelskådare, då han for och bonga fåglar. Han är en av bloggarna på denna blogg. Jag tog med kameran och blev lite inspirerad själv! Bilderna är tagna i Sindo vid Victoriasjön och i Rukongo.

Silkeshäger och åsna.

Från höger: Silkeshäger, hammercock och nilgås

Hammercop

Glada – Haarahaukka

Weaverbird

Paradise flycatcher

 

Silkeshäger

 

 

 

 

 

Turinoita

Lupailin viime viikolla, että viikonlopun aikana olisi tullut kuvia, mutta päivät Kisumussa olivat sen verran täysinäiset, että päivitykset jäi tekemättä. Pole! = I’m sorry!

Mistä aloittaisin…Täällä on tapahtunut aika paljon. Yksi oleellisimmista uutisista on Atemon lähetysasemalla kaivon pumppu on nyt vaihdettu myös aurinkoenergialla toimivaksi (sähkö varalla). Uusi pumppu on nyt käytössä. Hurraa! :) Aurinkopaneeleita tuli 10 kpl kukin 80 W.

Viikonloppuna Kisumussa tapahtui yhtä sun toista. Mm. tällaista: Saimme poraajien tekemän loppuraportin porauksesta ja testipumppauksesta. Raportin veimme pumpputoimittajalle, jotta hän osaisi valita uuteen kaivoon (ABC) tulevan pumpun ja tarvittavan määrän aurinkopaneeleita. Pumppu tulee 46 metrin syvyyteen ja veden dynaaminen vedenpinta (pumpun käydessä) kaivossa on 20 metriä maanpinnasta. Pumpattava korkeusero on siis paljon pienempi kuin, mihin aluksi oltiin varauduttu (100 m). Kaivosta vettä pumpataan lisäksi noin 30 m korkean kukkulan päälle. Alunperin tähän oltiin ajateltu pumppausta kahdella eri pumpulla kahdessa eri vaiheessa, mutta nyt riittääkin yksi pumppu. Aurinkopaneeleita ABC:n kaivolle tulee 11 kpl ja kukin niistä 110 W. Mielenkiintoista, eikö!?;)

Sunnuntaina haimme Kisumun lentokentältä Tomaksen ja Ingegerdin ja ajoimme heidän kanssa Rukongoon.

Maanantaina Rukongossa olimme Alfin mukana kokouksessa paikallisten muodostaman vesikomitean kanssa. Keskustelimme heidän kanssa uuden kaivon tarpeesta Rukongossa. Yksi asia tuli selväksi: tarvetta vedelle on! Vaikka kyse oli vasta suunnitelmista, niin ihmisten silmät loistivat innostuksesta. Se oli pienelle ihmiselle hieno hetki kokea.

Samaan aikaan vesitapaamisen kanssa Mona, Ingegerd, Tomas ja paikallinen diakonissa Pamela menivät kotikäynnille naisen luokse, josta kirjoitin pitkäperjantaina. He veivät sinne ruokaa, saippuaa ja lapsille vaatteita jne. Heidän talossa ei ollut mitään muuta kuin yksi tuoli. Tiistaina kävimme vielä ostamassa naiselle siemeniä, jotta hän voisi myös istuttaa maissia ja hirssiä.

Meillä alkaa reitriitti huomenna Naro Morossa ja olemme tällähetkellä matkalla sinne. Juuri nyt olemme Nakurussa yötä ja ulkona litisee ja lotisee vettä.

Lisää turinoita tulossa… Jappe on ottanut hienoja eläinkuvia. Pysykää siis kanavalla!